Språkförbristningar

Barn är ju så bra på att avslöja all form av vuxen dubbelmoral, även i språkbruket. Vi säger en sak och menar en annan. Ironi och tvetydigheter går barn förbi.
Vid matbordet.
Jag frågar L-G om han vill ha mera korv.
- Tack, det är bra.
(Oj. Det lät vuxet. Tänk nu, pappan. Menar han att han vill ha mer eller inte?).
Jag provar igen.
- Är du mätt imagen eller ska jag lägga på fler korvsnuttar?
- Tack, det är bra.

I strålkastarljuset

- Där satt vi. Vi sjöng. Alla var glada.
Dagen efter L-G:s första riktiga Luciaframträdande var intåget på dagisgården extra förgyllt.
Han pekade i triumf.

Så mycket bättre


- Sankta Lu...snigel

Nya nattrutiner

Effekten av utebliven vila på dagis känner alla småbarnsföräldrar till. Ett barn som somnar i fruktdisken och vid middagsbordet och som sen när det är dags för dygnets riktiga sömn plötsligt är klarvaken. Häromkvällen flyttades LG:s insomningstillfälle från halv åtta, åtta till halv elva. Timmarna där emellan finns inspelade på min mobiltelefon. Tänkte sätta mig och transkribera och föra in i ett arkiv. Misstänker att det skulle se ut ungefär såhär: Tystnad. Monolog om nyckelpigsungar. Tystnad. Monolog om en konstig traktor. En gäspande vuxenröst. Tystnad. En monolog med tillhörande ljudeffekter som illustrerar hur det lät när vi bakade chokladsnittar. Tystnad. Bank, bank, bank, bank! En sprucken vuxenröst som kommer med ett förslag om att det ska vara tyst och att monologerna därför bör uppehöra med omedelbar verkan. Tystnad. En kropp som snurrar runt. Tystnad. En kudde som kastas upp i luften och fångas med ett glatt: ja! Tystnad. En kudde som kastas upp i luften: Nej, miss! Tystnad. Monolog om att det snart är lördag.

Jaha


En ny tidning riktad till pappor. Jaha. Vad kan det vara? Kanske spännande. Nu ska vi se.... Birro på omslaget.. Sex & Gravid? Håll igång sexlivet under graviditeten... Bläddrar... Pappaprylar... Bygg om huset... bilar... bilar...mode... bilar. Lite recept. Ok. Barnen då? Jo, där var en bild. Och där var det en intervju med ett livs levande barn...

Godmorgon världen

Efter en kort besvikelse vid köksfönstret, då den av både mig och SMHI utlovade snön visade sig vara regn, fortsatte morgonbestyren. Frukostlek. Påklädning. Sista momentet tandborstning avbröts när L-G fick syn på sig själv i badrumsspegeln:
- Nämen, vad fin jag är!

RSS 2.0